یکی از بیماری هایی که همیشه در کمین رانندگان خودروهای سنگین است و پزشکان بارها پیرامون آن هشدار داده اند موضوع ابتلا به آرتروز زانو می باشد.
آرتروز بیماری است که در اثر از بین رفتن غضروف های مفصل زانو ایجاد می شود و درد آن اختلالات شدیدی را برای بیمار بوجود می آورد. ورزش کردن یکی از راه های پیشگیری از ابتلا به آرتروز زانو است که با تاثیری که در تقویت عضلات پا دارد از بروز این عارضه پیشگیری می کند.
عضلات در اطراف مفصل نقش حمایتی روی غضروف ها دارد. البته عضلات حمایتی تنها به عضلات اطراف مفصل زانو محدود نمی شوند؛ بلکه عضلات مفصل لگن نیز در حمایت از غضروف ها و مفصل لگن نقش کلیدی ایفا می کنند به همین منظور برای پیشگیری از ابتلا به آرتروز زانو باید به ورزش هایی بپردازید که تاثیر خوبی در تقویت عضلات زانو و لگن دارند.
حرکات کششی و شنا از جمله موثرترین حرکات بدنی در پیشگیری از آرتروز زانو هستند؛ البته ورزش غیراصولی و طولانی مدت نیز به جای اینکه تاثیر بسیار خوبی در تقویت عضلات و پیشگیری از ابتلا به آرتروز داشته باشد به یک عامل موثر برای زانوها و مفاصل تبدیل شده است.
داشتن رژیم غذایی و الگوی تغذیه ای مناسب
امروزه به خاطر تغذیه های نامناسبی که بسیاری از ما انجام می دهیم و رژیم های غذایی نامناسبی که می گیریم امکان مبتلا شدن به بیماری های مختلف بسیار شده است. برای اینکه از ابتلا به آرتروز پیشگیری کنید می توانید از غذاهایی همچون:
شیرکم چرب و دیگر مواد غذایی حاوی کلسیم
مواد حاوی امگا ۳
موادغذایی حاوی ویتامین دی
مصرف سبزیجات و ویتامین ها
امتناع از کم تحرکی
یکی از اصلی ترین دلایل شیوع آرتروز زانو در جامعه ما بی تحرکی و نشستن های طولانی مدت است. کم تحرکی سبب میشود غضروف ها به مرور زمان با کوچکترین ضربه و افزایش سن شکننده شود و این مساله شروعی برای آسیب به زانو و آرتروز خواهد بود.
اصلاح شیوه صحیح بلند کردن اجسام سنگین
مفصل در استخوان زانو نقش لولای در را ایفا می کند؛ به این صورت که با قرار گرفتن در میان هر دو استخوان، ساختار ویژه ای را به آن می دهد تا به راحتی بتواند خم و راست شود. اما همین خم و راست شدن در دراز مدت ممکن است باعث تخریب شدن مفصل شده و تمام فعالیت های زانو را با اختلال مواجه می کند.
تخریب شدن و ساییدگی مفصل زانو یک روند طبیعی است که ممکن است برای هر مفصلی اتفاق بیفتد اما زمان آن بستگی به خود فرد دارد. یکی از کارهایی که تاثیر بسیار مخربی بر مفصل زانو و تخریب زود از هنگام زانو دارد؛ بلند کردن اجسام سنگین است.
در هنگام بلند کردن اجسام سنگین، علاوه بر اینکه فشار زیادی بر کمر و ستون فقرات وارد می شود به همان اندازه نیز فشار زیادی بر روی زانو و اجزای آن وارده است.
متاسفانه افرادی که به مشاغل سنگین مشغول هستند عموما دچار آرتروز زانو زودرس می شوند. البته این بدین معنا نیست که به هیچ عنوان جسم سنگین بلند نکنید؛ بلکه این اجسام را به درستی بلند کنید. بلند کردن نادرست اجسام همچون وارد شدن یک ضربه شدید به زانو است که با تکرار این حرکات، مفصل زانو در معرض تخریب قرار می گیرد و به تدریج غضروف زانو آسیب می بیند.
در هنگام بلند کردن اجسام سنگین به این نکات توجه نماید:
-همیشه قبل از بلند کردن اجسام ، وزن شی و فاصله جابجایی را در نظر بگیرید.
-اگر بار خیلی سنگین است ، از دیگران کمک بگیرید.
-هرگز برای بلند کردن اشیاء ،کمر خود را خم نکنید زیرا فشار وارده به کمر چندین برابر می شود.
-تا جای ممکن نزدیک بار بایستید ،سپس زانوها را خم کرده و یک زانو را روی زمین قرار دهید.
جلوگیری از آرتروز زانو با اصلاح شیوه نشستن
شیوه نادرست نشستن علاوه بر اینکه برای کمر و ستون فقرات بسیار مضر است به همان اندازه برای زانو نیز می تواند مخرب باشد؛ زیرا در نشستن های نادرست فشار زیادی به مفصل زانو وارد می شود.
یکی از روش های نشستن که در میان ایرانیان نیز بسیار مرسوم است نشستن برروی زانو است زیرا در این حالت زانو ها به شدت در حالت خمیده قرار دارند از این رو فشار زیادی به ناحیه بالایی مفصل زانو وارد می شود.
همچنین نشستن های طولانی مدت بروی زمین و یا حتی بروی صندلی یا مبل برای زانو بسیار مضر است و توصیه می شود بعد از هر نیم ساعت نشستن به مدت پنج دقیقه راه بروید.
More Stories
اینفوگراف / نکات مهم نگهداری خودرو در فصل تابستان
آخرین آمار جابه جایی کالاها در کشور
معرفی برخی غذاهای مفید برای رانندگان/ یک رژِیم غذایی خوب